Cartofii sunt cunoscuti ca fiind interzisi de majoritatea dietelor pentru continutul lor ridicat in carbohidrati, considerandu-se ca prezinta multe calorii si indice glicemic mare, Totusi sunt retete dietetice in care cartofii sustin dieta si sanatatea.
- cartofii nu se combina cu "amidonoase": paste, fainoase (vezi paine cu cartofi); orez;
- nu se combina cu dulciuri: nu se pune in prajituri, nu se combina cu zaharuri;
- cartofii nu se combina cu proteine animale: carne, mai ales carne grasa, exceptie face pestele;
- cartofii nu se combina cu branzeturi;
Cartofi cu legume la cuptor
Este o reteta foarte simplu se preparat.
Ingrediente:
- doi-trei cartofi;
- 3-4 morcovi medii;
- 3 ardei;
- 5 rosii;
- O telina;
- Un pastarnac;
- O radacina de patrunjel;
- O legatura de marar;
- O jumatate de conopida (doar daca doriti si va place, conopida modifica tot gustul si mirosul preparatului);
- O legatura de patrunjel verde;
- O mana de mazare;
Mod de preparare:
Se curata legumele radacinoase, se taie felii, se taie si rosiile masrunt pentru gust si suc, se toaca toate legumele si toata legatura de marar, insa doar jumatate din legatura de patrunjel. Se alege o tava potrivita, se pune apa de circa un cm, sare, piler, apoi se adauga legumele si zarzavatul. Se lasa la cuptor pana se rumenes, se coc legumele, apoi se scoate si se presara restul patrunjelului pe care l-ati tocat marunt. Se recomanda servita simpla fara carne pentru ca prezinta cartofi. Acest preparat poate constitui cina sau poate fi felul doi dupa o supa sau o ciorba de legume sau de galuste.