Cartofii sunt cunoscuti ca fiind interzisi de majoritatea dietelor pentru continutul lor ridicat in carbohidrati, considerandu-se ca prezinta multe calorii si indice glicemic mare, Totusi sunt retete dietetice in care cartofii sustin dieta si sanatatea.
Cartofii sunt insa bogati in substante precum:
- amidon in cantitati mari - este un carbohidrat complex cu eliberare lenta. Astfel cartoful devine aliment energizant si totodata prelungeste starea de satietate;
- vitamina K - cu rol in reglarea coagularii sangelui;
- betacaroten - provitamina A;
- sulf - un mineral implicat in unele procese metabolice, de exemplu reduce seboreea etc.
Cartofii si absorbtia
Staiti ca este important pentru sanatate nu doar continutul alimentelor, ci modul in care organismul nostru le digera si le absoarbe? De aceea unele alimente desi au de exemplu un continut de carbohidrati asemanator, difera insa prim modul de absorbtie – indicele glicemic. Totodata pentru acelasi aliment absorbtia este diferita in functie de celelalte alimente cu care este combinat.
De aceea va propunem in articolil curent sa aflati cum puteti gati cartofii pentru a va putea bucura de proprietatile acestora fara a va face griji in privinta siluetei.