Spune ce mananci ca sa-ti spunem ce inima ai

Spune ce mananci ca sa-ti spunem ce inima ai
Kudika
22 Februarie 2010

In conformitate cu normele institutelor internationale de sanatate si cu studiile recente, pentru o sanatate optima se fac urmatoarele recomandari privind calitatea grasimilor din alimentatie, pentru populatia din intreaga lume, incepand cu varsta de doi ani: grasimile pot asigura pana la 30-35 la suta din aportul zilnic de energie; grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din aportul caloric zilnic; grasimile esentiale polinesaturate (omega 6 si omega 3) trebuie sa contribuie cu 6-10 la suta din aportul caloric zilnic; consumul de grasimi trans nu trebuie sa depaseasca unu la suta din aportul caloric zilnic, iar restul pana la 35 la suta sa fie asigurat de grasimile mononesaturate.

In conformitate cu normele institutelor internationale de sanatate si cu studiile recente, pentru o sanatate optima se fac urmatoarele recomandari privind calitatea grasimilor din alimentatie, pentru populatia din intreaga lume, incepand cu varsta de doi ani: grasimile pot asigura pana la 30-35 la suta din aportul zilnic de energie; grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din aportul caloric zilnic; grasimile esentiale polinesaturate (omega 6 si omega 3) trebuie sa contribuie cu 6-10 la suta din aportul caloric zilnic; consumul de grasimi trans nu trebuie sa depaseasca unu la suta din aportul caloric zilnic, iar restul pana la 35 la suta sa fie asigurat de grasimile mononesaturate.

dieta inimaAstfel, pentru a preveni afectiunile cardiovasculare trebuie redus consumul grasimilor saturate si trans, cum sunt untul, branzeturile si laptele grase, carnea grasa sau produsele prajite in grasimi animale. In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu continut scazut de grasimi saturate, dar bogate in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale de floarea-soarelui, soia, rapita, masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare, maionezele de calitate, fructele, legumele si pestele gras.

Presedintele World Heart Federation, Profesor Doctor Pekka Puska, prezent la intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema "Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa", organizata de Societatea Romana de Cardiologie, a spus ca in Europa de Vest mortalitatea prin aceste maladii sau bolile de inima a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de catre autoritatile implicate.

„Preventia este deosebit de importanta si are un potential uimitor. Programul North Karelia demonstreaza acest lucru. La inceputul programului, Finlanda era tara cu cea mai mare mortalitate din lume in randul barbatilor. Printr-un program care a vizat trei factori: reducerea fumatului, alimentatia si sportul s-au obtinut rezultate remarcabile. Cea mai importanta in cadrul programului a fost schimbarea stilului alimentar, in special a modului de a consuma grasimi. Finlandezii obisnuiau sa consume foarte multe grasimi saturate –unt, carne grasa si lapte gras, acestia trecand la consumul de grasimi nesaturate –uleiuri vegetale, margarina, peste care ajuta la mentinerea colesterolului sub control.”

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: