Setari Cookie-uri

Spune ce mananci ca sa-ti spunem ce inima ai

In conformitate cu normele institutelor internationale de sanatate si cu studiile recente, pentru o sanatate optima se fac urmatoarele recomandari privind calitatea grasimilor din alimentatie, pentru populatia din intreaga lume, incepand cu varsta de doi ani: grasimile pot asigura pana la 30-35 la suta din aportul zilnic de energie; grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din aportul caloric zilnic; grasimile esentiale polinesaturate (omega 6 si omega 3) trebuie sa contribuie cu 6-10 la suta din aportul caloric zilnic; consumul de grasimi trans nu trebuie sa depaseasca unu la suta din aportul caloric zilnic, iar restul pana la 35 la suta sa fie asigurat de grasimile mononesaturate.

Specialistii au adoptat Declaratia de la Barcelona privind importanta Calitatii Grasimilor din Alimentatie.

Pentru a preveni afectiunile cardiovasculare trebuie redus consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si trans (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea grasa, sau produsele prajite in grasimi animale). In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare si maionezele de calitate, fructe oleaginoase, peste gras.

Iata care sunt recomandarile de consum in ceea ce priveste diferitele tipuri de grasimi:

Citește și:

• Cantitatea totala de grasimi: nu ar trebui sa depaseasca 30 – 35 % din aportul caloric zilnic
• Grasimile saturate: trebuie sa reprezinte maxim 10% din aportul caloric zilnic
• Grasimile polinesaturate: nu trebuie sa depaseasca 6 – 10% din aportul caloric zilnic
• Grasimi trans: maxim 1% din aportul caloric zilnic
• Grasimi mononesaturate: pot constitui pana la 35% din aportul caloric zilnic

O categorie deosebit de importanta de grasimi polinesaturate sunt grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6. Pentru acestea recomandarile sunt mult mai clare, transpuse in grame:
- acid alfa linolenic (ALA) – Omega 3 - 2g /zi
- acid linoleic (AL) – Omega 6 - 10g /zi.

“Adoptarea Declaratiei de la Barcelona reprezinta inca un pas important in lupta de prevenire a bolilor cardiovasculare. Acest document este important pentru ca subliniaza si ofera recomandari cu privire la calitatea grasimilor din alimentatia zilnica bazandu-se pe experienta si contributia celor mai cunoscuti specialisti in domeniu.” afirma Dr. Dan Deleanu, Presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.