Setari Cookie-uri

Spune ce mananci ca sa-ti spunem ce inima ai

In conformitate cu normele institutelor internationale de sanatate si cu studiile recente, pentru o sanatate optima se fac urmatoarele recomandari privind calitatea grasimilor din alimentatie, pentru populatia din intreaga lume, incepand cu varsta de doi ani: grasimile pot asigura pana la 30-35 la suta din aportul zilnic de energie; grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din aportul caloric zilnic; grasimile esentiale polinesaturate (omega 6 si omega 3) trebuie sa contribuie cu 6-10 la suta din aportul caloric zilnic; consumul de grasimi trans nu trebuie sa depaseasca unu la suta din aportul caloric zilnic, iar restul pana la 35 la suta sa fie asigurat de grasimile mononesaturate.

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie considera ca adoptarea Declaratiei de la Barcelona reprezinta inca un pas important in lupta de prevenire a bolilor cardiovasculare si anunta ca organizatia pe care o conduce si Ministerul Sanatatii au un program de screening la nivelul medicului de familie, pentru depistarea riscului de boala cardiovasculara, care ar putea fi demarat in 2010.
Cele mai mari pericole pentru boala de inima sunt hipertensiunea arteriala, nivelul crescut al colesterolului rau, fumatul, sedentarismul si comportamentul alimentar nesanatos.

Cercetarile demonstreaza ca 80% din decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular. Statisticile situeaza Romania pe loc fruntas la mortalitate si incidenta bolilor cardiovasculare (BCV). 42% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 55 % dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV.

Citește și:

„2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare, fata de doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

„In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate. Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”, a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation, prezent la intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa”, organizata de Societatea Romana de Cardiologie, cu sprijinul Becel.

Citește și:

In cadrul acestei intalniri s-a discutat situatia alarmanta a ratei deceselor din cauze cardiovasculare in Romania si s-au indicat cateva masuri clare cu aplicabilitate imediata pentru populatie in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. La intalnire au participat peste 30 de specialisti romani din diverse ramuri medicale. Prezenta Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation si coordonatorul unor programe de preventie de succes la nivel european, confirma interesul si hotararea comunitatii stiintifice internationale de a lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Specialistii prezenti au sustinut aplicarea unor masuri clare care pot genera beneficii substantiale in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei prin schimbari simple in alimentatie, renuntarea la fumat si includerea a 30 de minute de miscare zilnica printre activitatile cotidiene.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.