Comunicat de presa

    30% dintre romani sunt fumatori 29% dintre fumatorii romani au intre 15 si 24 de ani Peste jumatate dintre fumatorii din Romania au inceput sa fumeze inainte sa implineasca varsta de 18 ani AIESEC si Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti sustin initiativa „Ex-fumatorii sunt de neoprit”

Potrivit Eurobarometrului special 2012 , 28% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt fumatori, procent mai scazut decat in Romania, unde 30% din populatie fumeaza. Dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, Romania se afla pe a zecea pozitie in ceea ce priveste numarul de fumatori declarati, dar este sub media europeana in ceea ce priveste varsta la care fumatorii declara ca au fumat prima tigara: 51% dintre fumatorii din Romania spun ca au inceput sa fumeze inainte sa implineasca varsta de 18 ani, comparativ cu media europeana de 70%. 37% dintre fumatorii romani au inceput sa consume tutun la varste cuprinse intre 19 si 25 de ani.

Campania Comisiei Europene, „Ex-fumatorii sunt de neoprit” (www.exsmokers.eu), are ca obiectiv reducerea incidentei fumatului in intreaga Europa. O directie-cheie in acest demers este incurajarea studentilor sa se implice direct in acest efort, oferind sprijin si instrumente specifice fumatorilor, pentru ca acestia sa devina ex-fumatori si, astfel, de neoprit.

In cadrul campaniei „Ex-fumatorii sunt de neoprit”, lansata anul trecut, Comisia Europeana sustine fumatorii din toate tarile membre UE sa participe activ la acest efort colectiv anti-fumat, punandu-le la dispozitie numeroase resurse de informare – postere, pliante, bannere online, mesaje video – dar si un consilier care sa ii ajute sa renunte, iCoach – instrumentul online, gratuit, pentru renuntarea la fumat. iCoach este disponibil in 23 de limbi europene si poate fi accesat la adresa www.exsmokers.eu sau descarcat ca aplicatie pentru telefoanele mobile (www.exsmokerseu/mobile).

„In liceu ma mandream ca fumam, era impotriva sistemului. Insa pe masura ce timpul a trecut mi-am dat seama ca senzatia de rau de la prima tigara nu a fost intamplatoare: ne pacalim, organismul depaseste un moment greu, se obisnuieste cu otrava, apoi incepe sa ii placa – in timp ce ea il distruge incet. De la ultima tigara viata mea s-a schimbat: am realizat ca a renunta la fumat inseamna sa-ti arati tie cat esti de puternic”, declara Cristina Matei, ambasador iCoach, 37 de ani, ex-fumatoare inca din 2008.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: