Setari Cookie-uri

Tu ai dat vreodata spaga?

Avand in vedere incidentul recent cu privire la medicul Mihai Paraschiv de la Spitalul Bagdasar Arseni am vrut sa vad ce parere au in general oamenii cu privire la spaga. Doctorul Parasciv a fost filmat in timp ce ii cerea sotiei unui pacient suma de 11 miliane lei vechi pentru o operatie. Se zvoneste ca nu este prima data cand acest medic este acuzat si ca de obicei (spun marturiile unor fosti pacienti) el nu opera pana nu primea banii.

Avand in vedere incidentul recent in care a fost implicat medicul Mihai Paraschiv de la Spitalul Bagdasar Arseni am vrut sa vad ce parere au in general oamenii cu privire la "spaga". Doctorul Paraschiv a fost filmat in timp ce ii cerea sotiei unui pacient suma de 11 miliane lei vechi pentru o operatie. Se zvoneste ca nu este prima data cand acest medic este acuzat si ca de obicei (spun marturiile unor fosti pacienti) el nu opera pana nu primea banii.

Este adevarat ca un medic, pentru a ajunge sa profeseze, trece prin cea mai lunga si mai grea perioada de specializare dintre toate meseriile (facultate, stagiatura, rezidentiat, care se intind pe o durata de aproximativ 12 ani), timp in care trebuie sa se intretina singur asa cum poate, caci doar rezidentiatul este platit si, din pacate, cu un salariu rusinos din care abia mancare isi poate procura lunar. Sa nu mai vorbim de responsabilitatea si stresul prin care trece un medic inca din primul an de facultate la sala de disectii (e clar ca nu multi pot face asta). Insa ce vina au ceilalti oameni? Se stie ca multi romani au un trai modest, fara a mai vorbi de batraneii din mediul rural cu pensii incredibil de mici.

Am stat de vorba cu mai multi oameni care mi-au impartasit parerile lor cu privire la aceasta tema.


Am discutat cu Alina T. care ne-a povestit urmatoarele: “Da, am dat spaga unui doctor, si nu o singura data in viata mea. Cine nu a dat? Si acum, sa fim sinceri, trecand peste toate excesele de corectitudine, in Romania un medic nici nu ar putea trai altfel. Insa un fapt este cert: niciodata nu mi s-a cerut si nici n-am auzit pe cineva sa i se ceara (desi sunt sigura ca se mai intampla si sa spun drept as prefera sa fie astfel decat sa stau sa ma intreb oare cat e bine si cat e putin). In plus, de fiecare data am dat cu drag pentru ca am avut bafta de doctori buni care mi-au rezolvat problema pentru care venisem la ei. De multe ori insa mi s-a intamplat ca medicul sa nu primeasca. Urmand tratamente indelungate mergeam de fiecare data cu cate un buchet de flori, o cutie de bomboane, un pachet de cafea etc. fiindca ti-e rusine sa te duci cu mana goala la omul care iti alina durerea si ma intorceam cu ele asa cum venisem. Am auzit de asemenea doctori si asistente care spuneau ca nu pot primi nimic, mai ales cand vine vorba de pacienti grav bolnavi. Iar la un moment dat un chirurg extraordinar, prieten bun, mi-a marturisit ca nu ar lua nimic niciodata de la nimeni daca ar avea un salariu din care sa poata trai decent alaturi de familia lui. Dar, la fel ca in medicina, si sistemul in Romania functioneaza pe principiul “indepartarea efectului si nu a cauzei”. Motivul este in ambele cazuri acelasi: banii. Iar daca noi am avea bani pentru aparatura sofisticata si medicamente performante, iar medicii care invata o viata intreaga nu ar fi platiti cu un salariu de toata rusinea, atunci poate ar trebui sa avem curajul sa ne ridicam si sa aratam cu degetul. In conditiile date insa, nu prea cred...”
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.