Setari Cookie-uri

Tu ai dat vreodata spaga?

Avand in vedere incidentul recent cu privire la medicul Mihai Paraschiv de la Spitalul Bagdasar Arseni am vrut sa vad ce parere au in general oamenii cu privire la spaga. Doctorul Parasciv a fost filmat in timp ce ii cerea sotiei unui pacient suma de 11 miliane lei vechi pentru o operatie. Se zvoneste ca nu este prima data cand acest medic este acuzat si ca de obicei (spun marturiile unor fosti pacienti) el nu opera pana nu primea banii.

Marian H. ne-a declarat: “As da o atentie unui medic care m-a tratat frumos si omeneste si care m-a scapat de suferinta. Nu as numi-o spaga, pur si simplu i-as da din placere si as pastra relatia. Dar sa dau niste bani ca mi se cere? Nu as face asa ceva. Mai mult, as avea grija sa il “aranjez” pe medicul respectiv. In privinta asistentelor, nu le dau decat daca vreau, iar daca nu isi fac treaba le parasc medicului. In general medicii nu sunt multumiti cand asistentele nu isi fac treaba caci practic ei raspund de pacient. E adevarat ca ma “pun rau”, dar si ei se “pun rau” cu mine daca nu au bunul simt. In general am o opinie buna despre medici, ii respect foarte mult pentru capacitatea lor intelectuala si pentru ca au ales o meserie in care isi dedica timpul si nervii celorlalti. E nobil, dar pana la a impune o spaga!”

Ioana D. ne spune: “Cine nu a dat spaga medicilor? Si eu dau, dar fara nici o placere. Din pacate nu acesta este singurul aspect care ma deranjeaza in sistemul medical, ci si lipsa de pregatire a unor medici. Am trait o experienta foarte neplacuta. Am cazut si am facut o fractura la mana, ceva destul de usor de tratat si refacut, insa mi-a pus oasele stramb. Mi-a aplicat gipsul si dupa cateva zile inca ma durea, m-am dus sa ii spun dar a zis ca nu am de ce sa ma tem. Mai tarziu, dupa ce mi-am scos gipsul mana m-a tot durut si m-am dus la alt medic, la alt spital, fara sa ii spun ca am avut mana rupta. Acolo mi-a facut o radiografie si mi-a zis ca am avut o fractura si ca oasele nu mi s-au lipit corect, motiv pentru care a trebuit sa imi rupa din nou mana si sa trec iarasi prin tot chinul. Din fericire de data asta a fost bine. Nu numai spaga asigura o buna tratare, ci si pregatirea medicului.”

Liliana M.
a avut urmatoarea parere: “Eu le ofer ceva medicilor daca ii vad interesati de afectiunea mea si imi acorda atentie. Cu toate acestea, prefer sa fiu ingrijita bine, adica sa imi treaca, nu neaparat sa imi zambeasca medicul dimineata la vizita. Totusi nu imi permit sa vorbesc despre faptul ca unii medici nu sunt bine pregatiti. Stiu ca bursele la medicina sunt mici iar cartile costa milioane fiecare. Plus ca sunt multe neajunsuri fata de conditiile din tarile foarte dezvoltate. Cu toate acestea medicii nostri sunt cunoscuti pe plan mondial ca fiind bine pregatiti si sunt cautati de alte tari, de aceea si pleaca atatia. Sa plece, e mai bine pentru ei, decat sa stea cu mana intinsa la pacient, poate le da si lor ceva ca sa aiba din ce trai. Sunt si medici bogati, dar am observant ca nu sunt neaparat din spagi, ci fie au avut parinti instariti fie au si alte afaceri. Din nefericire am auzit si de medici care iau mita, pacat si rusinos, insa cred ca un salariu corespunzator muncii lor nu i-ar mai pune in postura de a cere mita.”
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.