Setari Cookie-uri

10 mituri despre diete pe care si tu le crezi

O importanta tot mai mare o acordam in zilele noastre regimului alimentar si siluetei. Insa de cele mai multe ori informatiile nu sunt prleuate din surse de specialitate ci mai mult din spusele altora, din dietele urmate de prieteni, din reviste diverse sau din paginile de internet. Asa au ajuns sa circule tot felul de pareri si idei care mai de care lipside de adevar, insa care ne par atat de verosimile. Tocmai din aceasta cauza ne-am decis sa doboram cele mai convingatoare mituri despre dieta care, desi au mai fost discutate probabil si in alte articole unde se punea sub semnul intrebarii veridicitatea acestora, ele continua sa existe.

3. Regimul vegetarian este cel mai bun

In ultima vreme foarte mediatizat a fost regimul vegetarian. Din pacate insa acest regim nu este bun pentru specia umana a carei constructie biochimica necesita clar alimentatie atat vegetariana cat si carnivora, sau, pe scurt, omnivora. Pentru refacerea celulara, protenie cu rol esential in metabolism, in diviziunea celulara dar si in buna functionare a sistemului nervos, ficatului, pentru formarea hormonilor si a anticorpilor si efectuarea multor alte functii proteinele de origine animala sunt esentiale. De asemenea produsele animale contin o serie de vitamine dar si alte substante care nu se gasesc in metabolismul plantelor. Astfel ca o dieta strict vegetariana are repercursiuni sevre asupra organismului, chiar daca ele pot sa apara peste un timp mai indelungat. Evident, si vice-versa este valabila, un regim sarac in produse vegetale este daunator sanatatii.

Citește și:

4. Dietele rapide, cele mai bune?

Cele mai bune poate teoretic. Intr-adevar cand vezi efecte spectaculoase te bucuri, iti creste stima de sine si admiratia in societate, insa altceva scade: sanatatea. Dietele rapide, spectaculoase, in care se slabeste peste 3 kg pe luna au efecte deosebit de nocive, chiar letale daca ne gandim la cancer, insa cel mai grav e ca majoritatea efectelor de lunga durata (de peste un an) sunt ireversibile sau greu reversibile. Citeste care sunt efectele sigure ale dietelor rapide, macar sa stii inainte de a urma o astfel de dieta care sunt riscurile pe care ti le asumi: “Efectele slabirii rapide”.

5. Dieta este fara... zahar

Cred ca aceasta idee este una dintre cele mai raspandite privind dietele de slabire. Majoritatea celor ce urmeaza un regim pentru silueta au tendinta de a exclude zaharul din dieta si de l inlocui cu indulcitorii artificiali. Zaharul are rostul sau in organism si inca unul bun. Inca din digestia bucala zaharul este metabolizat si in functie de metabolismul acestuia in saliva este “anuntat” pancreasul sa secrete insulina. Daca insa ii veti oferi inlocuitori de zahar, pancresul va fi “pacalit”, asadar ce va face cu insulina? O va folosi pentru introducerea in celule a altor sunbstante de metabolism, sau sa zic pe scurt, favorizeaza in finalul unor lungi procese depunderea de grasimi in depozite, practic le initiaza. De asemenea multe celule au nevoie de glucoza, spre exemplu “combustibilul” principal al creierului este glucoza. Daca organismul nu o primeste, o “confectioneaza din alte substante (prin gluconeogeneza in ficat) dar din pacate cnsecintele lipsei ei din alimentatie duce la ingrasare, chiar daca ficatul o va produce. Asadar trebuie sa mancam si glucoza, preferabil venita din fructe si din zahar natural obtinut (cel mai putin rafinat) din care putem folosi cateva lingurite pe zi la indulcirea cafelei sau a ceaiului. Nu utilizati indulcitori artificiali, ei sunt destinati in special persoanelor cu diferite afectiuni, cea mai cunoscuta fiind diabetul.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.