Depresia este un dezechilibru psihic si fizic datorat carentelor nutritionale (consum scazut de alimente precum peste, legume, fructe, lactate) dar si altor cauze precum factori genetici, tulburari endocrine si boli considerate drept cauze pentru depresie. Depresia devine astfel o boala ce poate atrage alte afectiuni si poate duce la suicid.
Legumele sunt mai bogate in minerale, oligoelemente si uneori chiar si fibre comparativ cu fructele care adesea contin insa mai multe vitamine. Legumele contin de asemenea si o serie de substante active cu roruri multiple in organism, pot contine si vitamina D vegetala si au de asemenea un rol detoxifiant puternic.
Consumul zilnic de legume (o salata de cruditati pe zi cu zarzavaturi), dar si de usturoi creste considerabil nivelul de minerale si oligoelemente necesare restabilirii functiior organice si combaterii depresiei. Mai mult decat atat, fructele si legumele aduc si un aport energetic ridicat (dar nu si caloric), sunt usor de digerat si alunga oboseala si lentoarea specifica depresiei.
O serie de fructe si legume au rol si de afrodiziac (cerebral, stimuland scoarta cerebrala si SRAA-ul), cum ar fi: capsunele si toate fructele de padure, vanilia, ardeiul rosu etc.
Fructele oleaginoase si pestele combat depresia
Pestele si fructele oleaginoase consumate crude (alune, arahide, nuci), dar si fructe precum mango, avocado etc. – toate acestea contin acizi grasi omega 3 si 6, dar si o parte din amionoacizii esetiali. Alaturi de acesti nutrienti contin si vitamine din complexul B, esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos dar si in combaterea anemiei (anemia pernicioasa prin carenta de vitamina B12 de exemplu). Astfel aceste alimente combat cu succes depresia.
Laptele si branza - dusmanii depresiei