Setari Cookie-uri

Alimentatie Sanatoasa - Cum sa mancam in functie de anotimp

Alimentatia omului trebuie adaptata la stilul de viata, dar si stilul de viata trebuie adaptat la alimentatie. De asemenea alimentatia trebuie adaptata varstei, sexului, anotimului, dar si gradului de activitate, greutatii, tipului constitutional. Deja pare dificil sa va alegeti un stil alimentar, nu-i asa?

Acum, ca am facut o mica incursiune in alegerile alimentare “mai bune” va propun sa vorbim succint si despre alimentatia in functie de anotimp. Asa cum luna plina exercita forte atat de mari asupra Pamantului si tuturor vietuitoarelor acestuia – fluxul si refluxul – la fel si celelate planete influenteaza Terra, dar si pe noi, chiar daca nu resimtim clar aceste forte cosmice.

dieta si alimentatia in functie de anotimp

Sursa foto: www.shuttertock.com - 7144888

Anotimpurile inseamna modificari energetice si de presiune in mediu, iar manifestarile plantelor (dintre care unele chiar le consumam) au legatura cu viata noastra, atat prin energia pe care o emana (si pe care noi adesea o resimtim psihic – de exemplu o plimbare intr-un parc cu pomi infloriti), cat si prin componentele care ajung in organele noastre digestive – aceasta pentru vegetalele pe care le consumam.

Citește și:

A consuma alimente de sezon reprezinta clar o alegere sanatoasa. Mai mult decat atat, conteaza ca alimentatia omului sa fie raportata la zona in care acesta traieste. De exemplu o persoana care traieste in zona temperata ar trebui sa consume marea majoritate a alimentelor din acea zona si nu... alimente exotice de exemplu. Aceasta pentru ca organismul sau este adaptat la zona respectiva de mediu.

Sa va conving: o era noua a stiintei s-a deschis odata cu epigenetica. Aceasta stiinta a demonstrat ca dezvoltarea omului se face in stransa legatura cu mediul si ca materialul sau genetic poate fi puternic influentat de mediu. Sa va ofer un studiu ca exemplu: gemeni monovitelini – cei care seamna intre ei si sunt numiti “identici” – abandonati. Unul dintre gemeni a fost luat din tara sa (se afla in Canada) si dus undeva in Europa unde se afla familia sa adoptiva.

Citește și:

alimentatie sanatoasa - dieta epigenetica

Sursa foto: www.shuttertock.com - 7376083

Peste 20 de ani, cei doi care aveau material genetic “destul de” asemanator prezentau caractere foarte diferite, atat ca aspect fizic, cat si ca stil de viata, IQ, inteligenta emotionala si asa mai departe. Iata deci cum mediul de viata a putut face schimbari atat de mari. Concluzia? Conteaza cum traim, chiar daca avem o “mostenire genetica” mai buna sau mai rea.
Asadar va prounem sa traiti sanatos si va oferim cateva sfaturi alimentare in functie de anotimp.

Healthy.ro va propune si alte articole despre diete:

Dieta epigenetica - dieta care protejeaza ADN-ul

5 Alimente energizante care-ti mentin buna dispozitie!

Invata cum sa mananci bine si sanatos

Dieta Okinawa, dieta stilului de viata sanatos

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.