Cum influenteaza alimentatia sanatatea?

Se spune ca organismul nostru reactioneaza in acelasi mod la stres, indiferent daca stresul este de natura fizica sau psihica. Astfel ca si stresul alimentar produce o serie de modificari ce implica hormonul de stres – cortizolul – si o multime de procese care sca imunitatea si predispun celulele la diverse mutatii sau activarea unor gene rele – oncogene – care sunt responsabile de producerea cancerului.

Alimente care cresc riscul de cancer

Vom evidentia mai jos principalele alimente care ne fac rau. Insa nu este suficient sa le evitati pe acestea, este important sa invatati sa mancati ponderat.

Mancam prea multa sare, prea gras, prea multa carne, prea mult procesat. Este indicat sa aveti un regim “aproape vegetarian”, sa consumati cam 80% din hrana zilnica vegetale (fructe si legume) crude si 20% produse din care/lactate/oua.

Este important ca vegetalele sa le consumati in special crude, cele care pot fi consumate astfel, pentru ca astfel isi pastreaza proprietatile anticancerigene si nu numai.

Preparatele prajite

Orice aliment prajit este nociv pentru sanatate si prezinta potential cancerigen pentru ca uleiul preparat termic isi modifica substantial compozitia, devenind “o otrava” pentru organism.

Singurul ulei care a fost acceptat pentru a se praji fara grija este cel de palmier pentru ca acesta are punctul termic foarte inalt si nu isi modifica prorietatile la prajire. Este insa foarte caloric si se recomanda moderatie in consumul acestuia.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: