Setari Cookie-uri

10 Riscuri ale dietelor hipocalorice

A nu se intelege prin dieta hipocalorica o dieta ce permite un consum de calorii apropiat celui necesar zilnic, ci o dieta cu un consum mult mai mic de calorii.

Aici incadram dietele foarte restrictive, dietele cu o cantitate foarte mica de alimete ingerate zilnic, de exemplu dieta five handes sau Atkins. Si dieta keto poate fi considerata o dieta restrictiva pentru ca opreste aportul unor alimente bogate in vitamine si minerale in favoarea unor alimente bogate in proteine si grasimi.

In general dietele restrictive/hipocalorice promit o slabire rapida cel putin in primele doua saptamani.

efecte diete hipocalorice

Care sunt riscurile dietelor hipocalorice?

Hipotalamusul, metabolismul si efectul yo-yo

In primul rand aceste diete va slabesc in primele saptamani, reprezentand un “soc” hipotalamic ce reseteaza metabolismul.

In aceasta situatie organismul se ala in stare de “alerta” prin infometare, ceea ce face ca metabolsimul sa se adapteze in ideea de a mentine energia pentru functiile vitale.

Citește și:

Aceasta inseamna ca cea mai mica exceptie de la regimul restrictiv face ca organismul sa depoziteze imediat acele calorii “in plus”. Asadar o singura lingurita de prajitura intr-o dieta restrictiva va strica balanta calorica.

efecte diete hipocalorice

Apoi, la finalul dietei hipocalorice, cand incepeti sa reintrodueti celelalte alimente care au fost interzise, organismul acumuleaza tot, astfel ca va ingrasati intr-un ritm rapid, uneori depasind greutatea de la care ati inceput cura de slabire.

Mai mult decat atat, organismul reactioneaza prin aceleasi mecanisme la stres, indiferent de forma stresului. Asadar echilibrul cortizolului in organism este perturbat si din pacate bioritmul de reglare al acestui hormon supranumit “hormonul stresului” se reface la un an de zile. Cortizolul poate produce multiple afectiuni, imediate sau la termen lung de timp.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.