Setari Cookie-uri

Dezastrele foamei - Cum sa-ti stapanesti pofta de mancare

Pofta de mancare provoaca adevarate dezastre la nivelul organismului, atat in plan fizic cat si in plan comportamental.

Foamea si poftele

Pentru ca atunci cand avem o senzatie imperioasa de foame alegem alimentele nesanatoase, organismul invata ca atunci cand “vrea sa se simta bine” si sa creasca glicemia are nevoie de acele alimente ncive. Astfel apar poftele daunatoare sanatatii.

Mai mult decat atat, unele alimente, in special cele bogate in zahar si grasimi, dau dependenta, asa incat simtim din ce in ce mai mult nevoia de a le consuma pe acestea in detrimentul celor sanatoase. Asa se explica de ce ajungem sa mancam aproape numai carne, paine, cartofi si dulciuri, iar fructele si legumele crude sa lipseasca aproape integral din alimentatia noastra zilnica.

Dezastrele foamei - Cum sa scapi de pofta de mancare

Cum scapam de pofte?

"Poftele dureaza in jur de zece minute", spune John Forey, de la Colegiul de Medicina Baylor.

Gaseste o ocupatie

In aceste 10 minute care ne pot parea ca ore trebuie sa gasim o alta ocupatie pana ce organismul „uita” – sunam pe cineva, facem o plimbare, facem trebuiri casnice, curatenie, o activitate care nu este nociva, dar care ne ajuta sa uitam de pofta. Atentie, fumatul nu este o alternativa buna si ar fi indicat sa nu va creati astfel de obiceiuri.

Citește și:

Dezastrele foamei - Cum sa scapi de pofta de mancare

Stresul – scapa de el sau controleaza-l

Stresul ne insoteste zi de zi, mai ales daca traim in mediul urban. Suntem tentati ca sub diverse tipuri de stres (distrest: stres rau sau eustres: stres pozitiv) sa mancam. Spre exemplu in urma unei certi sau a unui esec sa preferam mancarea ca sa ne calmam si sa trecem peste situatia neplacuta.

Nu este o alegere buna, este indicat sa folositi alte obisnuinte pentru a trece peste mmentele neplacute din viata. Spre exemplu eliberati-va tensiunile facand curat, dansand, mergand la un sport etc.

Vizionare placuta


Kudika
14 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.