Ficatul gras sau ceea ce numim medical steatoza hepatica reprezinta o afectare a functiilor ficatului. Din pacate aceasta boala evolueaza insidios, agravandu-se fara a alerta pacientul.
Astfel ca dieta pentru ficat gras trebuie sa reuneasca mai multe necesitati:
- Sa asigure o slabire lenta;
- Sa fie bogata in vitamine si minerale pentru a acoperi carentele;
- Sa fie saraca in grasimi “rele”;
- Sa excluda alcoolul;
- Sa recomande un consum scazut in carbohidrati eliminarea zaharului;
- Sa contina alimente care functioneaza ca tonice hepatice;
- Sa nu suprasolicite metabolismul;
- Sa respecte posibilitatea unor boli asociate (boli cardiace, diabet, afectiuni intestinale in cazul alcoolimului cronic, dislipidemii etc.).
Alimente recomandate in dieta pentru ficat gras
Fructe si legume proaspete
Sunt recomandate fructele si legumele proaspete, in mese zilnice. Acestea contin substante antioxidante, fibre care refac mucoasele digestive, zaharuri de buna calitate care imbunatatesc functia pacreasului si refac depozitele energetice ale organismului, contin vitamine si minerale cu rol energizant.
Trebuie mentionat ca masa de fructe se ia separat. Fructele se consuma la cel putin 2 ore intre mese. Fructele nu se combina cu alte alimente si nici cu zahar. Poate fi folosita mierea in salatele de fructe (atentie, nu combinati fructe proaspete cu fructe din compot). Toate aceste reguli se aplica pentru ca fructele pot fermenta, creand alte neplaceri pacientilor.
Carbohidratii buni/carbohidratii rai
Sunt recomandati fulgii de cereale integrale cu iaurt dimineata. Se vor evita ceaiurile, sunt permise doar cele hepatice sau digestive. Nici cafeaua nu este indicata. Fulgii de ovaz au cel mai mic indice glicemic, astfel ca sunt recomandati cu precadere.
Foto: Shutterstock.com
A functionat pentru tine aceasta dieta?
Spune-ti parerea