Setari Cookie-uri

Totul despre fibroamele uterine

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste sfere musculare afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste « sfere musculare » afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

Ce sunt fibroamele?

Fibroamele (mioame, leiomioame sau fibromioame) reprezinta cresteri ale tesutului muscular neted uterin (miometru) ce prind aspectul unor nodularitati. Asadar, fibroamele au aspectul unor sfere de dimensiuni de la bobul de mazare pana la cele ale unui pepene mic, avand o culoare diferita de cea a uterului (rozalie), putand fi albicioase sau maronii. Fibroamele reprezinta o crestere in exces a tesutului muscular uterin in care fibrele musculare se dispun in aspect rasucit, prezentand de asemenea si tesut fibros dar si fibre de colagen ce sustin arhitectura celulara a fibromului.

Cresterea si dimensiunile unui fibrom

Din pacate fibroamele prezinta o evolutie foarte spontana si cresterea acestora precum si dimensiunile finale la care pot ajunge sunt imposibil de estimat. Totusi fibroamele uterine prezinta o crestere lenta. Unele pot avea un debut brusc cu cresteri rapide dupa care stagneaza la o anumita dimensiune, altele au o crestere lenta chiar de la aparitie, alte fibroame pot avea episoade de crestere rapida etc. Insa un fibrom nu va creste foarte rapid si in mod continuu, astfel incat sa ajunga la dimensiuni foarte mari intr-un timp foarte scurt. Daca apar astfel de sitatii inseamna ca o alta patologie este asociata fibromului si poate fi chiar una grava. Fibroamele pot ajunge si la o greutate de 12 kilograme (mai ales la femeile care nu se prezinta la medic in timp util).

Fibroamele pot sa descreasca sau sa dispara?

Nu sunt excluse aceste situatii in care un fibrom descreste sau ajunge la dimensiuni microscopice cand nu mai poate fi observat si se considera disparut. Insa sunt necesare anumite « conditii » pentru producerea acestor efecte. Mai exact, aparitia si evolutia fibroamelor este strans legata de secretia de hormoni estrogeni. Se pare ca dezechilibrele acestor hormoni predispun la aparitia fibroamelor. In cazuri in care secretia acestor hormoni scade considerabil este posibila (dar nu obligatorie) si descresterea in dimensiuni a fibroamelor. O astfel de situtie o reprezinta menopauza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.