Setari Cookie-uri

Totul despre fibroamele uterine

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste sfere musculare afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

Cum se trateaza fibromul uterin?

Mai intai se va urmari evolutia acestuia (depinde si de momentul in care pacienta a ajuns la medic), apoi se poate recurge la tratament chirurgical sau medicamentos.

Urmarirea pacientei

In general daca fibromul nu are dimensiuni foarte mari si nu determina o simptomatologie suparatoare pentru pacineta, medicii nu intervin si doar monitorizeaza pacineta, ca in cazul in care fibromul va creste in dimensiuni sau va determina o simptomatologie importanta sa recurga la tratament chirurgical sau medicamentos.

O alta situatie in care medicii aleg sa urmareasca pacienta este cea in care aceasta se apropie sau a intrat deja la menopauza. Datorita descresterii concentratiei hormonilor estrogeni (cei care favorizau dezvoltarea fibromului) este foarte posibil ca fibromul sa descreasca in dimensiuni sau chiar sa dispara.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos se alege atunci cand metoda chirurgicala nu poate fi aplicata, fie datorita varstei inaintate, fie datorita altor boli asociate ce contraindica o interventie chirurgicala. Nu exista foarte multe medicamente pentru tratamentul fibromului uterin, acestea sunt foarte putine si sunt analogi ai GnRh (Diphereline). Aceste medicamente se dau atunci cand nu exista alta varianta de tratament pentru ca ele mimeaza practic menopauza, cu bufeuri si toata simptomatologia specifica menopauzei. Se pare ca efectele lor adverse sunt destul de serioase si nu se dau pentru o perioada mai mare de 6 luni, observandu-se ca in urma unui astfel de tratament indelungat matricea osoasa a fost afectata si femeile au ajuns sa sufere de osteoporoza. In plus, efectul acestor medicamente este temporar.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.