Setari Cookie-uri

Totul despre fibroamele uterine

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste sfere musculare afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

Tratamentul chirurgical

Daca femeia tinuta sub observatie prezinta simptome ce o deranhjeaza sau fibromul a crescut prea mult in dimensiuni se recurge la tratamentul chirurgical.

Acesta se practica in doua metode : miomectomia si histercetomia.

Miomectomia este o metoda prin care se extrage doar fibromul de la nivelul peretelui uterin. Mai exact se face o incizie abdominala, se izoleaza uterul, se sectioneaza peretele uterin si se extrage fibromul. Pot fi folosite si mijloace laparoscopice.

Histerectomia reprezinta scoaterea totala, definitiva a organelor genitale feminine, exceptand vaginul. Este evident ca aceasta metoda chirurgicala duce la sterilitate definitiva. Nu este indicat sa fie aplicata femeilor fertile care isi doresc un copil.


Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.