Setari Cookie-uri

Totul despre fibroamele uterine

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste sfere musculare afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

• Fibroamele interligamentare, situate intre ligamentele cu care uterul este suspendat si fixat in cavitatea pelvina.

Fibroamele produc dereglari menstruale serioase

In special datorita legaturilor acestor fibroame cu mucoasa uterina (atunci cand este cazul, spre exemplu cele subseroase nu produc aceste simptome obligatoriu, doar cand ajung sa intereseze ovarele) se produc dereglari menstruale, caci mucoasa uterina nu isi mai poate exercita optim functia. Se pare ca mai sunt si alti factori implicati in dereglarile menstruatiei, cei hormonali si probabil altii care nu se cunosc inca. In general menstruatia este perturbata prin aparitia unor sangerari neregulate, abundente, chiar intermenstruale, cu aparitie spontana.

Fibroamele uterine au risc de cancer?

Veti fi auzit probabil pareri controversate cu privire la riscul cancerigen al fibroamelor. Termenii medicali folositi in cazul fibroamelor sunt clari, insa asupra oamenilor au efecte psihologice diferite. Sa explic pentru a intelege la ce ma refer. O crestere exagerata a unor celule dintr-un tesut, atingand dimensiuni macroscopice (se vad cu ochiul liber) sunt considerate tumori, iar sensul medical al acestui termen (tumora) este inclus in notiunea de cancer. Cancerele sunt de doua felulri in mare : benigne, care se dezvolta local, nu sunt agresive, determina simptomatologie prin compresia pe alte organe, insa sunt si cancere maligne, cu un potential agresiv foarte mare, cu simptomatologie puternica atunci cand ating dimensiuni avansate, care antreneaza reactii la nivelul intregului organism si care au capacitatea de a determina metastaze (desprinderi celulare din tumora mama pleaca in alte regiuni anatomice unde vor determina cancere secundare, tot cu potential malign).

Fibroamele uterine NU au potential malign, deci am putea spune intr-un mod fortat pentru ca exprimarea sa fie pe intelesul tuturor ca nu degenereaza in cancer (malign). Sarcoamele (cancere maligne dezvoltate la nivelul uterului) se pot dezvolta oriunde la nivelul uterului, iar uneori se poate nimeri ca dezvoltarea acestora sa fie intr-un fibrom, in felul acesta fibromul devenind un cancer malign.

Ce femei sunt expuse riscului de a dezvolta fibrom uterin?

Raspunsul cel mai apropiat de realitate ar fi ca toate femeile pot dezvolta fibrom. Nu se cunosc inca toate cauzele care stau la baza aparitiei fibroamelor, insa este demonstrata implicarea hormonilor estrogeni in cresterea si dezvoltarea fibroamelor. S-a mai observat de asemenea ca femeile de rasa neagra sunt mai expuse riscului de a dezvolta fibroame uterine fata de rasa alba. O incidenta mai mare a acestor fibroame a fost observata intre varstele 30 si 50 de ani, insa au fost afectate si femei in varsta de 20 de ani (mult mai rar insa).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.