Setari Cookie-uri

Totul despre fibroamele uterine

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste sfere musculare afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

Inaintarea in varsta constituie un factor de risc.

Daca a aparut deja un fibrom, exista posibilitatea sa apara mai multe?

Din pacate, da. O femeie care a dezvoltat un fibrom are potentialul de a dezvolta oricand inca unul sau mai multe chiar.

Care sunt simptomele fibromului uterin?

In general simptomatologia difera in functie de localizarea si dimensiunile fibromului respectiv, de numarul acestora cand sunt mai multe etc.

Daca fibromul este cu localizare submucoasa, atunci va produce cu siguranta dereglari ale menstruatiei, sangerari abundente, spontane, cicluri menstruale neregulate si dureroase. De asemenea, daca are dimensiuni mari, poate produce contractii uterine care se traduc prin resimtirea unor dureri puternice la nivelul abdomenului infecrior, asemanatoare celor din travaliu.

Daca fibromul este subseros, adica proemina in cavitatea abdominala, dezvoltandu-se in afara uterului (de care ramane insa legat printr-un pedicul), acesta va determina o simptomatologie in functie de organele cu care vine in raport. Spre exemplu, daca proemina in spate, poate sa comprime rectul si femeia sa prezinte constipatie, daca proemina in fata, femeia resimte o apasare la nivelul pelvisului si va urina frecvent. Daca fibromul ajunge sa intereseze coloana vertebrala, va determina dureri de spate importante.

Cateva dintre simptome sunt insa clasice pentru fibroame:

• sangerari menstruale abundente
• presiune pelvina
• urinare frecventa
• dureri de spate
• constipatie.

Cum se diagnosticheaza fibroamele?

In general primul pas este discutia cu ginecologul, care va intreba despre simptomatologia pacientei, ce o supara, cand etc. Mai apoi se face un examen clinic amanuntit si la palparea abdomenului inferior se poate resimti o sfera ce tradeaza prezenta unui fibrom. Se face de obicei un tuseu vaginal si medicul inspecteaza si prin apasare pe abdomen peretii uterului. Daca se confirma prezenta unei formatiuni (nu se poate sti exact ce este), pacienta va face o ecografie pentru a elucida situatia. Se mai poate vedea un fibrom si prin RMN sau CT, insa aceste investigatii nu se fac de rutina pentru investigarea unui fobrom (de obicei poate fi gasit intamplator), fiind si mult mai costisitoare, expunand pacienta la mai multe radiatii si nu isi are utilitatea inaintea ecografiei. Doar daca la ecografie insa este ceva neclar se vor face si alte investigatii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.