Setari Cookie-uri

Atentie, Hepatita C: Simptome si mod de transmitere

Hepatita C, o boala fecventa in Romania - aflati care sunt simptomele bolii, cum se manifesta aceasta, incidenta hepatitei C pe grupe de varsta precum si modul in care aceasta boala se transmite, caci este o boala contagioasa!

1. Cum te poti imbolnavi de hepatita C?

Hepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului.

Cum contactezi hepatita C?

Virusul hepatic C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sange sau produse din sange, tatuajelor cu ace/tus contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, ranirilor cu obiecte ascutite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte cai. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala.

hepatita simptome
Sursa foto: Foundry, Pixabay.com

Hepatita C: Simptome

Putine persoane infectate cu virusul hepatic C prezinta simptome evidente.

Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta de obicei simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, icterul — ingalbenirea pielii si a ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange si tesuturi — poate initial sa nu apara, pana cand persoana dezvolta ciroza sau fibroza hepatica.

Citește și:

Cand simptomele apar totusi, acestea pot fi usoare si pot include oboseala, dureri de stomac si urticarie. Din cauza faptului ca adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezinta simptome, multe persoane nu stiu ca au contactat boala si ii pot infecta si pe altii.

Singura cale de a sti daca aveti sau nu aceasta boala este efectuarea unui test de sange pentru hepatita C.

Faceti parte din grupa de risc? Testati-va acum pentru hepatita C

Singura cale de a sti daca aveti hepatita C sunt testele de laborator. Daca considerati ca faceti parte din grupa de risc pentru aceasta boala, consultati un specialist si cereti sa fiti testat.

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.