Setari Cookie-uri

Atentie, Hepatita C: Simptome si mod de transmitere

Hepatita C, o boala fecventa in Romania - aflati care sunt simptomele bolii, cum se manifesta aceasta, incidenta hepatitei C pe grupe de varsta precum si modul in care aceasta boala se transmite, caci este o boala contagioasa!

2. Hepatita C in Romania – o boala frecventa

Un studiu efectuat in 1990 pe persoane cu varste cuprinse intre 0 si 82 de ani, din medii de activitate diferite, a demonstrat ca rata cea mai mare de imbolnavire se regasea la personalul medical si la orfani, iar cel mai putin afectati erau copiii pana in 16 ani si femeile insarcinate. Cele mai multe cazuri de infectie au fost depistate in Transilvania, urmata de Muntenia, Moldova si Banat.

Un alt studiu a fost efectuat in august 2006 in Transilvania, Muntenia si Moldova pe aproximativ 16 000 de subiecti. Au fost analizati din punct de vedere al sexului, varstei, domiciliului, factorilor de risc, stilului de viata si grupurilor de risc. Subiectilor le-au fost colectate mostre de sange pentru a fi testate tulpinile de VHB si VHC si li s-a cerut sa completeze chestionare pentru a stabili factorii de risc, felul de transmitere, datele demografice etc.

Citește și:

hepatita simptome

Sursa foto: Mwooten, Pixabay.com

Astfel, in Muntenia s-a depistat o de imbolnavire de 3.35%, in Moldova 4.25%, iar in Transilvania si Banat un procent al imbolnavirilor de 2.63%. Rezultatul final pe Romania de seroprevelanta a aratat ca procentul celor bolnavi de hepatita C este de 3,23%.

Seroprevelanta difera de la mediul rural la mediul urban. Studiul a demonstrat ca rata imbolnavirilor este mai mare in mediul rural, fata de cel urban.

Heaptita C – frecventa in functie de varsta

Varsta pacientilor are o influenta statistic semnificativa in infectia cu Hepatita C. Astfel, in comparatie cu un pacient intre 18 - 29 ani, probabilitatea de a fi infectat cu HCV pentru un pacient intre 40 - 49 ani este de 1.75 de ori mai mare, pentru un pacient cu varsta intre 50 - 59 ani este de 2.6 ori mai mare, iar pentru un pacient peste 60 ani este de 4.36 ori mai mare.

Citește și:

In prezent s-a demontrat ca:

  • Riscul infectiilor in randul barbatilor este mai scazut decat in randul femeilor. Acest lucru poate fi explicat prin avorturile ilegale efectuate in perioada comunista.
  • Din punct de vedere etnic, cele mai afectate grupuri sunt turco-tatarii si romii.
  • Nivelul de educatie este un factor protector fata de infectia cu VHC. Cei fara studii sau doar cu studii elementare sunt predispusi la infectare, in comparatie cu cei cu studii liceale, post-liceale sau universitare.

Sunt mult mai predispusi la infectarea cu VHC cei care au avut cazuri de infectie in familie, cei care folosesc droguri injectabile, cei care au beneficiat de transfuzii de sange, de interventii chirurgicale sau de spitalizari.

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.