Setari Cookie-uri

Atentie, Hepatita C: Simptome si mod de transmitere

Hepatita C, o boala fecventa in Romania - aflati care sunt simptomele bolii, cum se manifesta aceasta, incidenta hepatitei C pe grupe de varsta precum si modul in care aceasta boala se transmite, caci este o boala contagioasa!

Factori cu risc scazut pentru hepatita C?

Urmatorii factori epidemiologici nu au fost corelati cu aparitia virusului hepatitei C: transplantul de organe solide, hemodializa cronica, lucrari dentare, acupunctura, tatuaje, manichiura si pedichiura la saloane specializate, impartirea obiectelor de igiena personala, boli cu transmitere sexuala, varsta inceperii vietii sexuale, orientarea sexuala, multipli parteneri sexuali si consumul de alcool (in ultimele 2 cazuri nu este un rezultat concret datorita ezitarii in raspunsuri a subiectilor).

In Romania, cele mai dese cazuri de infectare cu VHC au fost descoperite la adultii cu varste cuprinse intre 18 si 69 de ani.

Exista diferente semnificative statistic intre zonele geografice in ceea ce priveste numarul de pacienti. Astfel, probabilitatea ca un pacient sa fie infectat cu HCV in Transilvania este de 1.78 de ori mai mica decat in Banat.

Citește și:

Potrivit studiului, se va putea observa o scadere a numarului total de persoane infectate cu VHC, pe de o parte, iar, pe de alta parte, o crestere a numarului hepatitelor cronice, a cirozelor hepatice, cancerului hepatic, precum si a deceselor prin boli hepatice datorate VHC in cursul perioadei 2010 - 2030.

hepatita simptome

Sursa foto: PublicDomainPictures, Pixabay.com

3. Mod de transmitere a hepatitei C

Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat

Hepatita C este determinata de prezenta unui virus in sange, ceea ce inseamna ca daca ati intrat in contact cu sangele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil sa fi contactat boala. Exista cateva situatii generale care v-ar fi putut expune contactului cu sange care contine acest virus.

De exemplu, va aflati in grupa de risc pentru hepatita C daca:

  • Ati suferit o transfuzie de sange inainte de iunie 1992
  • V-ati tatuat cu un ac sau cu tus contaminat
  • V-ati facut piercing-uri cu un ac contaminat
  • Ati folosit in comun cu o persoana infectata un aparat de ras, o periuta de dinti sau orice alt obiect
  • Ati folosit ace contaminate la injectarea drogurilor

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.