Setari Cookie-uri

Atentie, Hepatita C: Simptome si mod de transmitere

Hepatita C, o boala fecventa in Romania - aflati care sunt simptomele bolii, cum se manifesta aceasta, incidenta hepatitei C pe grupe de varsta precum si modul in care aceasta boala se transmite, caci este o boala contagioasa!

Singura cale prin care puteti sti sigur daca aveti sau nu hepatita C sunt testele de laborator.

Daca sunteti de parere ca ati fost expus la virusul hepatitei C, ar trebui sa va testati. Analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa solicitati medicului dumneavoastra o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C. Medicul va poate face aceste teste sau va poate trimite catre un specialist in bolile ficatului.

Testele cele mai utilizate sunt ELISA si VHC RNA. ELISA (test imunoabsorbant enzimatic) detecteaza prezenta anticorpilor pentru virusul hepatic C din sange. Testul VHC RNA detecteaza in mod direct prezenta particulelor virusului hepatic C din sange.

hepatita simptome

Sursa foto: PublicDomainPictures, Pixabay.com

Pot fi facute si alte teste, cum ar fi teste ale enzimelor hepatice care pot indica prezenta afectiunilor hepatice si biopsia ficatului care poate ajuta medicul sa determine severitatea afectiunilor ficatului cauzate de hepatita C.

Citește și:

Daca testul pentru hepatita C a iesit pozitiv, testele suplimentare vor determina genotipul viral
Persoanele carora le-a iesit pozitiv testul pentru virusul hepatic C, pot face si un test pentru genotip, care determina tipul de virus hepatic C. Exista sase genotipuri majore; unele sunt mai usor de tratat decat celelalte. In functie de genotipul hepatitei C, medicul dumneavoastra va putea lua decizii cum privire la modul de tratare a bolii, inclusiv la durata tratamentului.

In plus, veti afla si cat virus hepatic C aveti in sange

Pe langa aflarea genotipului, va mai puteti testa si pentru a determina incarcatura virala. Acest numar arata cat virus hepatic C aveti in sange. Desi incarcatura virala nu determina modul in care boala va afecta ficatul, aceasta poate fi un indicator al reusitei tratamentului. Testul este realizat atat inainte de inceperea tratamentului cat si pe parcurs, pentru a demonstra medicului cat de eficient este tratamentul.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Comunicat de presa

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.