Setari Cookie-uri

Atentie, Hepatita C: Simptome si mod de transmitere

Hepatita C, o boala fecventa in Romania - aflati care sunt simptomele bolii, cum se manifesta aceasta, incidenta hepatitei C pe grupe de varsta precum si modul in care aceasta boala se transmite, caci este o boala contagioasa!

Hepatita C se transmite in general de la o persoana la alta prin expunerea directa la sange sau produse din sange, ace sau alte obiecte ascutite infectate.

hepatita simptome

Sursa foto: Kropekk_pl, Pixabay.com

In cazul hepatitei C, pot aparea riscuri asociate evenimentelor obisnuite, precum sangerari nazale sau din cauza unor taieturi, si sangerari menstruale. Obiectele de igiena personala (de exemplu periute de dinti, aparate de ras sau instrumente pentru manichiura) care vin in contact cu sangele unei persoane infectate pot deveni un mijloc de transmitere a virusului.

Exista anumite riscuri de transmitere a bolii prin sex neprotejat.

Riscul de a contacta hepatita C prin contact sexual este mai mare pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli. Hepatita C se transmite rareori de la o mama infectata la nou-nascut sau intre membrii unei familii care locuiesc impreuna. Totusi, daca mama este si HIV pozitiva, riscul transmiterii virusului hepatic C este mult mai mare. Se pare ca virusul hepatitei C nu se transmite prin alaptat.

Citește și:

Hepatita C nu se transmite prin contact interpersonal normal.

Nu va puteti imbolnavi de hepatita imbratisand pe cineva. Hepatita C nu se transmite prin stranut, tuse, atingerea mainilor sau folosirea in comun a hranei sau tacamurilor. Nu se transmite prin apa, daca beti dintr-o fantana sau inotati in aceeasi piscina cu cineva infectat. Multe persoane cu hepatita C nu afla niciodata cum s-au infectat.

Daca aveti boala, nu o transmiteti.

Daca sunteti diagnosticat cu hepatita C, evitati transmiterea bolii la alte persoane.

Iata cateva indicii utile:

  • Nu folositi in comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras sau ace.
  • Ingrijiti imediat orice taietura sau rana deschisa, apoi bandajati corespunzator.
  • Sterilizati orice obiect cu care v-ati taiat accidental, precum cutite sau deschizatoare de conserve. Ingrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, inainte de a-l folosi din nou.
  • Folositi prezervative din latex in timpul contactului sexual.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.