Setari Cookie-uri

Sindromul premenstrual si homeopatia

Puteti evita simptomele premenstruale cu ajutorul unui tratament simplu, special conceput pentru tine, iar medicamentele sint naturale si nu au efecte secundare!

Puteti evita simptomele premenstruale cu ajutorul unui tratament simplu, special conceput pentru tine, iar medicamentele sint naturale si nu au efecte secundare!

SOP are debut peripubetar, caracterizandu-se in principal prin anovulatie cronica si hiperandrogenism, exprimate clinic prin fenomene de androgenizare, dereglari ale ciclului menstrual si infertilitate. La aceste elemente se asociaza obezitate in aproximativ 50% dintre cazuri.

Fenomenele de hiperandrogenism din SOP, manifestate prin fenomene de masculinizare a organismului feminin justifica si denumirea de “sindrom al ovarului polichistic virilizant”, termenul de “virilism” fiind de altfel utilizat de unii dintre primii cercetatori care au semnalat si descris inca din 1925 aceasta patologie, Prof. C.I. Parhon si ulterior preluat de Scoala Romaneasca de Endocrinologie (B. Ionescu, C. Dumitrache - 1984).

O problema incomplet elucidata

Denumirea de “Sindrom Stein-Leventhal” imprumuta numele celor 2 cercetatori care au descris in 1935 asocierea ovarelor polichistice cu amenoreea, infertilitatea, obezitatea si tendinta de virilizare. Importanta deosebita a SOP in practica medicala este justificata de faptul ca el reprezinta cauza principala a infertilitatii feminine prin anovulatie, cat si hirsutismului si altor elemente de virilizare, dar in acelasi timp un potential factor de afectare a personalitatii femeii, a comportamentului ei social si afectiv, consecutiv impactului psihic al hiperandrogenismului.

La peste 70 de ani de la descrierea lui, SOP ramane o problema incomplet elucidata pentru cercetarea stiintifica si practica medicala. El este considerat astazi o afectiune heterogena, in care sunt incadrate mai multe subpopulatii de femei, la care elementele etiopatogenice diferite, cel mai probabil multifactoriale - genetice, ambientale, nutritionale, hormonale induc aparitia unor anormalitati hormonale ce se perpetueaza apoi intr-un cerc vicios. Aceasta heterogenitate explica de ce anumite trasaturi clinice si hormonale sunt specifice SOP, dar nu in totalitate patognomonice, prezenta lor nefiind obligatorie pentru diagnostic.

Din practica medicala

* Hirsutismul este definit ca prezenta la femeie a unei pilozitati excesive pe zonele in care aceasta este de regula minima sau absenta (buza superioara, submentonier, pretragian, presternal, periareolar, linia alba supra si subombilical, regiunea sacrata, coapse). Firul de par capata caracterele celui masculin: este gros, rezistent, lucios si bine gresat, inchis la culoare, ondulat, determinand o usoara reliefare a epidermului la locul de emergenta. Hirsutismul este prezent la majoritatea, dar nu la toate pacientele cu SOP. Intensitatea hirsutismului este influentata de numerosi factori ce includ perturbari hormonale, particularitatile individuale (numarul de folicului pilosi si sensibilitatea acestora la hormonii androgeni) dar si caracteristicile rasiale. Astfel, hirsutismul a fost semnalat la apoximativ 70% dintre femeile cu SOP din Europa si SUA si numai la 10% la cele din tarile Orientului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.