Setari Cookie-uri

Sindromul premenstrual si homeopatia

Puteti evita simptomele premenstruale cu ajutorul unui tratament simplu, special conceput pentru tine, iar medicamentele sint naturale si nu au efecte secundare!

Sindromul premenstrual apare la o treime din femeile cu SOP, constand in congestie mamara, mastodinii (dureri la nivelul sanilor), meteorism abdominal, retentie hidrica, cefalee (dureri de cap), iritabilitate, depresie etc., fenomene ce survin cu 7 - 12 zile inaintea menstrei si se remit in prima sau a doua zi de menstra.

Infertilitatea este o consecinta a ciclurilor menstruale anovulatorii; sarcina este initial imposibila dar fertilitatea scade progresiv, pe masura inaintarii in varsta si evolutiei bolii.

Obezitatea: excesul ponderal se coreleaza pozitiv cu intensitatea semnelor de hipeandrogenism, amploarea dereglarilor de ciclu menstrual si infertilitatea. La femeile cu SOP obezitatea este de regula moderata, paniculul adipos fiind depus in aproximativ 75% dintre cazurile tronco-abdominale.
Insulina stimuleaza secretia ovariana

Elementele clinice ale SOP sunt complexe, variate dar si variabile, constituind repere importante pentru diagnostic. Etiopatogenia si fiziopatologia SOP sunt incomplet elucidate. Au fost incriminate tulburari primitive hipotalamo-hipofizare, ovariene, corticosuprarenale si mai recent rezistenta la insulina cu hiperinsulinemia (secretia pancreatica crescuta de insulina). Hiperinsulinemia este de 2 - 3 ori mai frecventa la femeile cu SOP comparativ cu cele normale, prevalenta ei fiind apreciata la 60 - 80% dintre pacientele obeze si 30 - 50% dintre pacientele normoponderale. Distributia tronco-abdominala a tesutului adipos in exces se coreleaza pozitiv cu rezistenta la insulina si hiperinsulinismul.

Insulina stimuleaza secretia ovariana si corticosuprarenala de androgeni, reduce productia hepatica de SHBG (proteina plasmatica transportoare a hormonilor androgeni) cu cresterea fractiei plasmatice active a androgenilor, stimuleaza activitatea 5 alfa-reductazei la nivelul foliculului polisebaceu, enzima ce transforma testeosteronul in dihidrotestosteron, hormon cu rol in cresterea foliculilor ovarieni (foliculogeneza). Anormalitatile din SOP se perpetueaza intr-un cerc vicios, avand ca rezultat o secretie crescuta de androgeni si o feliculogeneza anormala, cu absenta ovulatiei. Productia ovariana de estrogeni (estradiol) este prezenta dar aciclica, fara cresteri normale preovulatorii, valorile estradiolului fiind similare celor din ziua a 6 - 10 a ciclului menstraul (faza foliculara mijlocie). La acestea se adauga estrogenii (estrona) proveniti prin transformarea (aromatizarea) androgenilor la nivelul tesutului adipos. In conditiile deficitului de progesteron, datorita anovulatiei, la femei cu sOP este posibila aparitia hiperplaziei endometriale si fibromatozi uterine, cu cresterea riscului de carcinom uterin si mamar. Prevalenta tolerantei inadecvate la glucoaza si a diabetului zaharat tip II este crescuta cu 25 - 30% la femeile cu SOP, comparativ cu cele normale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.