Va propunem sa discutam in articolul curent despre cateva curiozitati privind hormonii umani – curiozitati pe care ar trebui sa le cunoasteti!

Foto @ shutterstock_9111862 5 Curiozitati fascinante despre hormonii tai! Feromonii – hormonii atractiei

Feromonii sunt un alt tip de hormoni – hormoni care comunica prin intermediul aerului cu alt organism, si nu sunt secretati in sange pentru a trimite semnale tesuturilor la distatnta in prorpiul organism, asa cum ne-am astepta.

Feromonii au fost descrisi la toate mamiferele, la om inca nu s-a demonstrat clar existenta acestora, dar se stie ca activitatea sexuala este clar potentata de anumite substante odorante.

Foto @ shutterstock_7144888 Hormonii sunt mijloc de comunicare

Hormonii sunt un mijloc de comunicare intre creier si restul tesuturilor, dar si un mijloc de adaptare al organismului.

Astfel putem vorbi despre:

    Hormoni – secretati de glandele endocrine – au rolul de a stimula cresterea si adaptarea organismului in mediu, maturarea unor organe, rezistenta la stres si reproducerea Hormoni secretati de creier cu rol in reglarea glandelor endocrine – hormonii de inhibitie sau eliberare ai hipotalamusului care controleaza prin bucle de feedback celelalte glande endocrine Substante ale sistemului imunitar cu rol de hormoni sau “hormon”-like Din pacate si unele patologii sau cancere pot secreta substante asemanatoare unor hormoni declansand reactii asemanatoare secretiei acelor hormoni – sindroame paraneolazice Neuromodulatori – hormoni produsi de celule ale sistemului nervos si eliberati in circulatia sanguina pentru a atinge organe tinta Neuromodulatori – hormoni produsi de celule ale sistemului nervos pentru a influenta local alte celule etc.

Iata deci ca sistemul endocrin este astazi extins atat spre sistenul nervos central – neuroendocrinologie – cat si spre sistemul imunitar – imunohormoni. Celulele noastre comunica intre ele prin acesti hormoni reusind sa functioneze impreuna pentru sanatatea intregului organism.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: