Setari Cookie-uri

Alerta: 14 Semne ca esti anemica!

Anemia este de mai multe tipuri. Ca semne si simptome pentru anemie trebuie sa cunoasteti ca fiind: lesin, oboseala, tulburari de vedere, durere de cap, dureri abdominale, tiuitul urechilor, pofta de mancare scazuta, palpitatii, tahicardie, tensiune mica, paloare, icter etc.

Anemia poate da manifestari cardiace

Persoanele care sufera de anemie prezinta tahicardie (compensatorie) si acuza frecvent palpitatii care apar chiar si in stare de repaus, neprecedate de efort. Palpitatiile pot sa apara si seara inainte de culcare sau dimineata imediat la trezire.

manifestari cardiace

Hipotensiunea arteriala este de asemenea prezenta in cazul anemiei, dar aceasta nu inseamna ca orice persoana care are tensiunea mica este anemica.

Unele persoane sunt de obicei hipotensive. Tensiunea mica poate fi insa orientativa in cazul unor persoane care erau cunoscute cu tensiune arteriala mai mare. Atentie insa, in cazul hipertensivilor nu este valabila aceasta regula, acestia avand crescuta tensiunea arteriala prin mecanisme care trebuie depistate si tratate corespunzator.

Manifestari respiratorii

manifestari respiratorii in anemie

Si plamanii incerca sa compenseze lipsa de oxigen tisulara sporind numarul de respiratii pe minut. Persoana anemica prezinta astfel tahipnee/polipnee – adica respira mai repede si mai superficial. Numarul normal de respiratii pe minut este in jur de 16-18.

Citește și:

In anemie scaunele nu mai sunt normale

Persoanele care sufera de anemie pot observa modificari ale scaunului: acesta devine mai tare, poate avea culori mai inchise, uneori apare chiar negru ca pacura (mai ales dupa administrarea de suplimente alimentare care contin fier – de aceea recomandam alimentatia pe prim plan, exceptie facand bolile intestinelor care duc la malabsorbtie).

Anemia duce la paloarea pielii

Paloarea pielii la persoanele anemice se produce prin scaderea vascularizatiei subcutanate. Paloarea se observa si la nivelul mucoaselor ochilor sau a gurii.

paloarea pielii in anemie

Icter

Asa cum spunea mai sus in “Cauzele anemiei” liza globulelor rosii duce la metabolizarea hemoglobinei, care se descompune in bilirubina. Bilirubina coloreaza pielea, rezultand icterul. Icterul, ca si in caz de paloare, este evident si la nivelul mucoaselor conjunctivale si orale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.