Setari Cookie-uri

19 femei celebre lupta impotriva cancerului de col uterin!

Femei cunoscute si curajoase din Romania vorbesc despre dreptul la viata, intr-o inedita expozitie de fotografii.

Campania ii propune s ofere femeilor cat mai multe informaii despre cancerul de col uterin i legtura lui cu infecia cu tulpini oncogenice de Papillomavirus uman (HPV), precum i despre metodele de prevenire.

Statisticile mondiale sunt ingrijortoare: la fiecare dou minute, o femeie moare de cancer de col uterin i in fiecare an sunt descoperite o jumtate de milion de noi cazuri. In Romania, incidena i mortalitatea prin cancer de col uterin se situeaz la cote alarmante i acest lucru din cauza lipsei de informare la nivelul publicului larg, coroborat cu inconsecvena in aplicarea programelor de screening.

Infecia cu tulpini HPV oncogenice este ' cauza necesar >> a cancerului de col uterin,(1) virusul transmiandu-se cu uurin in urma contactului cutanat direct la nivelul zonei genitale.

Doamnele implicate in campania pentru prevenirea cancerului de col uterin ne spun de ce au decis s sprijine aceast aciune.

„Femeia ar trebui s fie mam, soie i s lucreze. Toate cele trei segmente sunt importante. Dac femeia incerc s le fac pe toate, se ajunge la oboseal fizic i psihic. Este normal ca aceti factori nocivi, care s-au accentuat in ultima perioad s ne afecteze pe fiecare dintre noi, dar un organism puternic, fizic i psihic rezist mai bine. Femeia zilelor noastre trebuie s in mai mult la ea i s aib mai mult grij de ea. Aceasta este o problem de educaie. Metodele medicinei actuale permit s se poat face un control periodic al sntaii, lucru neglijat de 80% din semenii notri”, declar Maria Uca Marinescu, in prezent singurul profesor explorator din Romania.

„Doresc s sprijin aceast campanie deoarece am mai participat la diverse seminarii pe teme de sntate i am fost ocat de cazurile pe care le-au expus. In Romania de astzi mai sunt inc femei care nasc acas i care nu au fcut un control ginecologic in viaa lor. Trebuie s ne implicm; dac stm i auzim fr s facem nimic nu este bine. Dac reueti s convingi un anume procent de femei s aib iniiativa de a-i face un control tot ai catigat. Pasivitatea nu duce la nici un rezultat”, spune Elisabeta Lip, sportiv de performan.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.