Setari Cookie-uri

19 femei celebre lupta impotriva cancerului de col uterin!

Femei cunoscute si curajoase din Romania vorbesc despre dreptul la viata, intr-o inedita expozitie de fotografii.

Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice i de laborator, s-a descoperit existena unei legturi cauzale directe intre infecia cu papilomavirusurile umane (HPV) i cancerul de col uterin (1) . S-a demonstrat c ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent in 99,7% din eantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni in lume (2) . De fapt, infecia cu HPV oncogen este ' cauza necesar >> a cancerului de col uterin (1) .

Ce este HPV i tipurile acestui virus


HPV este extrem de contagios i infecia cu HPV este foarte frecvent.

Exist peste 100 de tulpini de HPV, infeciile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, avand tropism pentru mucoasa genital, i pot fi clasificate in dou mari categorii: HPV oncogenice i HPV cu risc sczut (3) . Infecia persistent cu tipurile oncogene poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad inalt, sau cancer de col uterin, in timp ce tipurile cu risc sczut pot provoca o serie de alte afeciuni benigne, vegetaii veneriene (3) .

Exist 15 tipuri de HPV care pot determina apariia unui cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59 etc.(4). Impreun, tipurile 16 i 18 de HPV sunt rspunztoare pentru 70% din toate cancerele de col uterin pe plan mondial.

Riscul de apariie a cancerului de col uterin

Infecia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidena cancerului de col uterin fiind mai mare ins la femeile de peste 35 de ani, sugerand progresia lent a infeciei virale ctre cancer. Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul i Statistic Sanitar, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate in 2005 au varste intre 35 i 55 de ani i aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se inregistreaza la femeile cu varste intre 45 i 70 de ani.

Despre GlaxoSmithKline i GlaxoSmithKline Biologicals

In urmtorii cinci ani, GSK se ateapt s lanseze mai multe vaccinuri inovatoare: un vaccin impotriva rotavirus, un vaccin pentru prevenirea bolii pneumococice, un vaccin gripal imbuntit pentru varstnici i un vaccin combinat impotriva meningitei la copii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.