Problema E-urilor alimentare a fost despicata de jurnalisti, medici, prin emisiunile TV, insa care este adevarul si cat de periculoase sunt aceste E-uri? Majoritatea oamenilor au inteles ca aproape orice aliment contine E-uri si ca toate sunt daunatoare. Din fericire, nu chiar toti aditivii alimentari sunt daunatori pentru organism, iar noi va vom informa in privinta celor de care trebuie sa va feriti.
Ce sunt E-urile?
Sunt aditivi alimentari denumiti cu litera “E” si carora le corespunde cate o cifra de identificare a categoriei din care fac parte precum si a substantei pe care o contin. Acesti aditivi alimentari sunt catalogati international in 25 de categorii majore, incepand cu E100, dupa cum urmeaza:
Colorantii folositi pentru a schimba sau a da culoare: E100-E182.
Antioxidantii prelungesc perioada de pastrare a alimentelor protejand impotriva oxidarii: E300-E390.
Agentii de ingrosare sunt substante care maresc vascozitatea produselor alimentare. In genral este scrisa substanta, ci nu sub forma de E-uri.
Emulgatorii asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare E400-E496.
Agenti de gelifiere sunt substante care duc si ajuta la formarea gelurilor. In genral este scrisa substanta, ci nu sub forma de E-uri.
Stabilizatorii sunt substante ce permit mentinerea propietatilor fizio-chimice ale alimentelor.
Spune-ti parerea!