In conformitate cu normele institutelor internationale de sanatate si cu studiile recente, pentru o sanatate optima se fac urmatoarele recomandari privind calitatea grasimilor din alimentatie, pentru populatia din intreaga lume, incepand cu varsta de doi ani: grasimile pot asigura pana la 30-35 la suta din aportul zilnic de energie; grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din aportul caloric zilnic; grasimile esentiale polinesaturate (omega 6 si omega 3) trebuie sa contribuie cu 6-10 la suta din aportul caloric zilnic; consumul de grasimi trans nu trebuie sa depaseasca unu la suta din aportul caloric zilnic, iar restul pana la 35 la suta sa fie asigurat de grasimile mononesaturate.
„Preventia este deosebit de importanta si are un potential uimitor. Programul North Karelia demonstreaza acest lucru. La inceputul programului, Finlanda era tara cu cea mai mare mortalitate din lume in randul barbatilor. Printr-un program care a vizat trei factori: reducerea fumatului, alimentatia si sportul s-au obtinut rezultate remarcabile. Cea mai importanta in cadrul programului a fost schimbarea stilului alimentar, in special a modului de a consuma grasimi. Finlandezii obisnuiau sa consume foarte multe grasimi saturate –unt, carne grasa si lapte gras, acestia trecand la consumul de grasimi nesaturate –uleiuri vegetale, margarina, peste care ajuta la mentinerea colesterolului sub control.”
Spune-ti parerea!