Ficatul gras sau ceea ce numim medical steatoza hepatica reprezinta o afectare a functiilor ficatului. Din pacate aceasta boala evolueaza insidios, agravandu-se fara a alerta pacientul.

Bolnavul nu prezinta simptome evidente de boala, ci doar: usoare tulburari de tranzit cu care se acomodeaza repede, stari de oboseala pe care le pune pe seama altor cauze sau... poate chiar nu observa nicio modificare a organismului.

Astfel ca steatoza hepatica evolueaza lent, spre hepatita.

Care sunt cauzele ficatului gras?

In mod uimitor cel mai incriminat este consumul de alcool in exces. Dar ce inseamna “in exces”? Ei bine trebuie sa stiti ca sunt persoane care pot consuma zilnic alcool, chiar si bauturi procesate, fara a suferi de steatoza hepatica, iar la polul opus exista persoane care consuma la cateva zile alcool si pot face steatoza hepatica. Asadar rezistenta hepatica depinde de fiecare om in parte. Unii dintre noi prezinta nativ enzima care metabolileaza alcoolul – alcool-dehidrogenaza – acestia sunt cei mai rezistenti la efectele nocive ale alcoolului.

Alte cauze ale steatozei hepatice sunt reprezentate de disfunctii metabolice, diabet zaharat, obezitate, unele medicamente sau droguri, dar si slabirea rapida! Asadar atragem atentia asupra curelor de slabire rapida.

Acesti pacienti fac ceea ce numim steatohepatita nonalcoolica.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: