Anemia este de mai multe tipuri, insa are ca si caracteristica principala diminuarea aportului de oxigen la nivelul tesuturilor (diminuarea oxigenarii tisulare/celulare).

Cauzele instalarii anemiei

In functie de mecanismul prin care se instituie aceasta insuficienta de oxigen la nivelul celulelor se clasifica si tipurile de anemii. Pentru a simplifica lucrurile iata cateva din cele mai frecvente cauze care duc la anemie:

    Lipsa aportului de fier din alimentatie: anemiile carentiale, feriprive. Acestea sunt cele mai frecvente situatii si caracterizeaza in principal femeile care pierd lunar fier (calciu si alti nutrienti) prin sangerarile menstruale. De aceea in perioada ciclului menstrual femeile trebuie sa manance mai multa carne (de preferat ficatei de pui) pentru a spori aportul de fier. Sangerari evidente sau oculte (ascunse, inaparente): sangerari de la rani, operatii sau sangerari gingivale persistente, hemoragii digestive superioare oculte (necesita ca investigatie endoscopie digestiva superioara pentru depistarea cauzei hemoragice: ulcer, hemoragie oculta intestinala etc.); Boli cronice sau nu, care prezinta printre alte manifestari si anemie secundara bolii de referinta: insuficienta hepatica, insuficienta renala, insuficienta respiratorie, cancerul, boli de sange etc. Mecanismul de liza (de distrugere) a globilelor rosii (eritrocite, hematii) in special la nivelul splinei – hemoliza. In urma acestei distructii (poate fi si de natura toxica de exemplu) rezulta hemoglobina care este metabolizata in bilirubina. Bilirubina poate colora tegumentele, rezultand icter.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: