Setari Cookie-uri

Control la... alimente!

Ultima etapa a controlului alimentelor perisabile, din vara acestui an, s-a desfasurat in perioada 15-31 august 2008, cand inspectorii ANPC au controlat 931 operatori economici, respectiv: 236 unitati de alimentatie publica (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), 13 unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, zonelor de agrement, parcurilor de distractie, debarcaderelor si 682 magazine.

Ultima etapa a controlului alimentelor perisabile, din vara acestui an, s-a desfasurat in perioada 15-31 august 2008, cand inspectorii ANPC au controlat 931 operatori economici, respectiv: 236 unitati de alimentatie publica (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), 13 unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, zonelor de agrement, parcurilor de distractie, debarcaderelor si 682 magazine.

Astfel, au fost verificate circa 54,4 tone alimente, materii prime/preparate culinare/alimente, identificandu-se 13,6 tone care nu se incadrau in prevederile legale.

Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la comercializare 2 tone de alimente care erau improprii comercializarii si consumului uman, iar 11,6 tone au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor. Totodata, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, au fost aplicate 648 amenzi contraventionale, in valoare de 1 667 000 lei si 156 avertismente.

Citește și:

Abateri constatate

I. Calitatea produselor comercializate
- 1.1.Caracteristici organoleptice neconforme
In Bucuresti se comercializau chifle cu seminte arse, salata ce continea impuritati minerale, pere si banane fermentate si lovite, branza de vaci proaspata ce prezenta miros specific inceputului de fermentare si preparate din carne (kaiser, salam) cu suprafata mazguita si miros necaracteristic acestei grupe de produse, merdenele cu branza ce prezentau arsuri de la coacere excesiva si umplutura cu gust acru.
In judetul Ilfov se comercializau preparate din carne cu suprafata mazguita si miros necaracteristic
In judetul Giurgiu, produsul rulouri de peste cu masline comercializat avea in compozitie o insecta.
In judetul Arges se comercializa pastrav ce prezenta modificari organoleptice si ciocolata cu consistenta moale, nespecifica produsului.
In judetul Botosani, un chiosc de alimentatie publica utiliza ca materie prima pentru preparatele culinare muschi de porc cu modificari organoleptice specifice procesului de alterare din cauza pastrarii la temperatura mediului ambiant.
In judetul Vrancea se aflau la comercializare carne decongelata cu miros nespecific, ciocolata cu consistenta moale, croissante deformate, aplatizate.

Citește și:

- 1,2. Neconformitatea produselor fata de parametrii inscrisi sau declarati

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.