Setari Cookie-uri

Control la... alimente!

Ultima etapa a controlului alimentelor perisabile, din vara acestui an, s-a desfasurat in perioada 15-31 august 2008, cand inspectorii ANPC au controlat 931 operatori economici, respectiv: 236 unitati de alimentatie publica (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), 13 unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, zonelor de agrement, parcurilor de distractie, debarcaderelor si 682 magazine.

In judetul Botosani, o unitate de alimentatie publica pastra margarina intr-un agregat frigorific defect, la temperatura de 15°C fata de max. 10°C cat era indicatia data de producator.

- 2.2.Schimbarea starii termice initiale a alimentelor:
La o unitate de alimentatie publica din judetul Botosani s-au constatat deficiente in ceea ce priveste mentinerea regimului termic specific impus de producator la pastrarea materiilor prime. Astfel, carnatii sarbesti pentru care era indicata pastrarea in stare refrigerata, la o temperatura de 4 - 8° C, erau tinuti in utilajul frigorific in stare congelata.
La doua restaurante din Bucuresti, carnea de pasare, vita, porc si pestele achizitionate in stare refrigerata au fost supuse congelarii dupa introducerea in unitati.
In judetul Galati se comercializau carnati proaspeti si pasta de mici aprovizionate refrigerate dar depozitate in lada frigorifica la temperaturi de congelare.

Citește și:

- 2.3.Alimente depozitate fara a se respecta normele privind vecinatatea acestora:
In Bucuresti, produse finite (paine, diverse torturi) erau pastrate in acelasi spatiu frigorific alaturi de carne de pasare netratata termic.
La unitate de fast-food din judetul Brasov, inghetata era depozitata alaturi de pasta de mici si pulpe de pui.
In judetul Mehedinti, pulpele de pui erau depozitate in aceeasi lada frigorifica impreuna cu pestele congelat.

III. Spatii de depozitare in care nu se respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor, privind starea si dotarea lor:
In judetul Ilfov, spatiile de depozitare nu puteau asigura conditiile de temperatura impuse de producatori, neexistand instalatii de climatizare iar utilajele frigorifice erau in stare de nefunctionare.
In judetul Satu Mare nu se respectau conditiile de temperatura indicate de producatori pentru diverse alimente, vitrina frigorifica fiind deconectata de la reteaua de energie electrica.

Citește și:

IV. Informarea consumatorilor:
12% din cantitatea totala de produse alimentare controlate prezenta abateri de la prevederile legale in vigoare referitoare la etichetarea alimentelor.
- Lipsa oricaror elemente de identificare-caracterizare ale materiilor prime utilizate, acestea fiind practic neetichetate, s-a constatat la unitatile de alimentatie publica din Bucuresti (carne de porc, vita, pasare) si din judetele Timis (carne pentru mici), Arad (pulpe de pui), Iasi (carne de vita si porc, muschi de vita, peste congelat), Mehedinti (pasta de mici, carnati, salam), Ilfov (carne de pasare), Mures (carne), Harghita (preparate din carne), Sibiu (pasta de mici), Alba (pulpe de pui, carne de porc), Suceava (carne de pasare portionata, carne de vitel, muschi de porc).

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.