Ultima etapa a controlului alimentelor perisabile, din vara acestui an, s-a desfasurat in perioada 15-31 august 2008, cand inspectorii ANPC au controlat 931 operatori economici, respectiv: 236 unitati de alimentatie publica (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), 13 unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, zonelor de agrement, parcurilor de distractie, debarcaderelor si 682 magazine.
In judetul Brasov, un restaurant avea ficatei de pui, pulpe de pasare expirate, care urmau a fi utilizate pentru pregatirea preparatelor culinare.
In judetul Dolj au fost gasite alimente cu data limita de consum, respectiv data durabilitatii minimale depasita (carne, branza, salam, condimente) ce urmau a fi servite, ca atare sau utilizate pentru preparatele culinare.
In judetul Suceava, doua restaurante aveau in spatiile frigorifice produse expirate (salam, muschi file, bacon, branza proaspata de vaci, gorgonzola).
Produse cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasita s-au mai constatat si in judetele Iasi (rahat, bautura fermentata "Perla Romaneasca"), Giurgiu (faina, gris, halva), Teleorman (ciocolata, produse zaharoase, bauturi racoritoare, ulei), Arges (icre), Bacau (iaurt, branzica de vaci), Bistrita Nasaud (arome pentru prajituri, popcorn, pasta de mici, carne, ketchup, rahat), Brasov (carnati de porc, croissante), Braila (iaurt), Salaj (bomboane umplute cu crema, mustar, iaurt, carne tocata, gris), Galati (salata de icre, carnati, carne de mici), Covasna (preparate din carne, produse de patiserie, iaurt, bauturi racoritoare), Ialomita (bere), Sibiu (bere), Alba (gris), Suceava (mici preformati, ciocolata, carne tocata, burta de vita, rasol de vita, crema pentru prajituri).
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Cinci gustări sănătoase care țin sub control pofta de dulce
- Controlul porțiilor pentru pierderea în greutate: 8 sfaturi privind servirea și porționarea alimentelor pe farfurie
- Opțiuni sănătoase de la Herbalife pentru un mic dejun care îți dă energie și te menține în formă
II. Conditii de depozitare
8 % din operatorii economici controlati nu respectau conditiile de depozitare impuse de producatori.
- 2.1 Nerespectarea conditiilor de depozitare indicate de producator:
In judetul Iasi, iaurtul de baut Nutry Day era depozitat la temperatura mediului ambiant, nefiind respectate indicatiile producatorului (2° - 6° C).
In judetul Bistrita Nasaud, ouale erau depozitate la temperatura camerei, desi in documentele de insotire date de producator era indicat max. 14° C.
In judetul Alba, produsul lipie pentru kebab la temperatura de 18°C in loc de 5-10°C, temperatura recomandata de producator, iar carne de porc si preparate din carne erau depozitate la temperatura de 15° C fata de 4-6° C indicata de producator.
In judetul Vrancea, carnea decongelata si ciocolata erau pastrate la temperatura mediului exterior de peste 30°C, intrucat incinta frigorifica nu functiona.