Setari Cookie-uri

Control la... alimente!

Ultima etapa a controlului alimentelor perisabile, din vara acestui an, s-a desfasurat in perioada 15-31 august 2008, cand inspectorii ANPC au controlat 931 operatori economici, respectiv: 236 unitati de alimentatie publica (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), 13 unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, zonelor de agrement, parcurilor de distractie, debarcaderelor si 682 magazine.

Abatere constatata in Bucuresti (telemea de oaie si de vaca, branza de vaci, cas, smantana, masline, preparate culinare) si in judetele Iasi (pulpe de pui, peste congelat), Botosani (produse zaharoase, paste fainoase, cafea), Bistrita (alune), Braila (pulpe de pasare, macrou), Salaj (biscuiti, napolitane), Olt (pulpe de pasare), Neamt (carne de pasare, eugenii, napolitane, biscuiti), Ialomita (piscoturi), Calarasi (branza telemea, biscuiti), Suceava (peste congelat), Vrancea (produse zaharoase si de patiserie).

- Comercializarea produselor cu elementele de identificare netraduse in limba romana:
Abatere constatata in judetele Arad (ciocolata provenind din Ungaria si Germania), Iasi (ciocolata Lindt Excellence fabricata in Franta), Valcea (produse zaharoase), Salaj (conserve din carne Ungaria), Mures (ciocolata, oua de ciocolata), Neamt (aripi de pasare preambalate, provenind din Ungaria, ficat preambalat import Brazilia).

Citește și:

- Lipsa afisarii preturilor:
In timpul actiunii tematice au fost constatate neconformitati privind afisarea preturilor la peste 8 % dintre produsele controlate.

V. Incalcarea prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii:
In judetul Botosani, un operator economic a produs si a distribuit in centrele de asistenta sociala pentru copii, respectiv pentru persoane varstnice, 150 buc. "franzela alba 400g/buc" care, in realitate, cantareau cu 27,5 - 55 grame/bucata mai putin.

VI. Abateri privind legalitatea:
Inspectorii ANPC au constatat prestarea de servicii de alimentatie publica fara a avea autorizatie in acest sens, utilizarea de cantare neverificate metrologic, chiar si utilizarea, in Bistrita Nasaud a unui cantar electronic care afisa pretul doar in moneda veche (ROL), putand crea confuzie in randul consumatorilor.

Citește și:

VII. Alte abateri:
Comercializarea de tigarete la bucata, spatii pentru nefumatori, respectiv fumatori, nemarcate corespunzator, contrar prevederilor Legii nr 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, neafisarea orarului de functionare, neafisarea denumirii unitatii, neafisarea adresei si numarului de telefon ale O.J.P.C. si a numarului de telefon cu apelare gratuita TELCONS: 0800 080 999, neafisarea, la loc vizibil, a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului (CUI), lipsa registrului unic de control.

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.