Setari Cookie-uri

Control la... alimente!

Ultima etapa a controlului alimentelor perisabile, din vara acestui an, s-a desfasurat in perioada 15-31 august 2008, cand inspectorii ANPC au controlat 931 operatori economici, respectiv: 236 unitati de alimentatie publica (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), 13 unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, zonelor de agrement, parcurilor de distractie, debarcaderelor si 682 magazine.

Un restaurant din Iasi avea in depozit 7 kg branza de vaci, 5 kg de frigarui, 10 kg piept de pasare fara etichete si fara a fi insotite de alte documente din care sa rezulte cine este producatorul, care este data limita de consum, conditiile de pastrare etc, iar o unitate fast-food, detinea in stoc 27 litri ulei de soia importat din China, neetichetat si fara documente insotitoare referitoare la natura produsului, numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, conditiile de depozitare.
De asemenea, 90% dintre unitatile de alimentatie publica verificate in jud. Brasov aveau depozitate alimente pe care le utilizau la prepararea mancarurilor (carne preambalata de porc si de vita, pastrav congelat, pasta de mici, branzeturi, produse zaharoase) fara niciun fel de element de identificare si caracterizare.
Citește și:

- Liste meniu sau liste afisate ce nu contineau toate elementele necesare informarii clare si corecte a consumatorilor, lipsind cantitatea neta/portie si/sau preturile/portie/u.m., respectiv componentele preparatului culinar pe portie;

- Lipsa totala a unei liste-meniu;

- Neinscrierea volumului net aferent pretului la bauturile alcoolice si bauturile calde, pe liste afisate sau in liste-meniu;

- Elemente de identificare-caracterizare incomplete;

- Denumiri inselatoare, prin care consumatorii erau indusi in eroare cu privire la natura produselor:
Un restaurant din Bucuresti unde specialitatea daneza Arla Danish White era prezentata ca "branza Feta", iar crema pe baza de cacao Finetti, din compozitia clatitelor - drept ciocolata.
In judetul Vaslui se comercializa sub denumirea de "vin" o bautura aromatizata pe baza de vin.

Citește și:

- Comercializarea unor produse alimentare fara mentionarea datei durabilitatii minimale, respectiv datei limita de consum:
Abatere constatata in judetele Dambovita (bomboane de ciocolata), Galati (salam vanatoresc, salam de vara extra, Alba (lipie libaneza).

- Comercializarea de produse alimentare vrac fara a se informa asupra denumirii si/sau datei durabilitatii minimale:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.